זרעי צ'יה - האם הם באמת כל כך טובים לבריאות?
- ד"ר אירנה אלון
- 12 באוק׳ 2022
- זמן קריאה 2 דקות
הצ'יה חוזרת. שוב. אחרי שהיתה באופנה לפני עשור, בני הדור הנוכחי משוכנעים שהם ממציאים את הצ'יה מחדש. אבל האם היא בריאה, איך כדאי לצרוך אותה ומה היא באמת עושה? (כתבה מאתר הארץ)

הם צצים על מדפי החנויות ומופיעים בקינוחים, בפרעצלים ואפילו בריבות. על פי מכון Grand View Research העוקב אחר תעשיית המזון בארצות הברית, שוק זרעי הצ'יה צפוי לצמוח ביותר מ–22% בממוצע בשנה מ-2019 ועד 2025.
זהו מחזור החיים של זרע הצ'יה — שוב ושוב הוא צץ כחלק ממגמה כזו או אחרת. הוא נחשב זה תקופה ארוכה למזון בסיסי באמריקה הלטינית, ואפילו הוגש לאלים האצטקים בטקסים דתיים, אבל בארצות הברית "כל דור משוכנע שהוא הראשון לגלות אותו", אומרת בת' צ'רווני, דיאטנית מוסמכת במרכז לתזונת האדם בקליבלנד קליניק.
ב–40 השנים האחרונות שומרים זרעי הצ'יה על נוכחות קבועה למדיי בתודעת הציבור. בשלהי שנות ה־70 הם נבטו מתוך בובות מסוג "ראש דשא", ובשנות ה–90 כבר שווקו כמזון־על. בעשור האחרון יצא להם מוניטין של מזון כל יכול: אמצעי קסם להרזייה, תוסף חלבון וכמזון בסיסי של המדקדקים בתזונה בריאותית.
כעת, בין היתר הודות לרשתות החברתיות, חזרו זרעי הצ'יה לתודעה. משתמשי טיקטוק משבחים את יתרונות ה"מקלחת הפנימית" — טרנד ויראלי של שתיית משקה לטיהור הגוף, מעין בוץ שעשוי מזרעי צ'יה, מים ולימון, ואמור לטפל בעצירות ולסייע לירידה במשקל. ההאשטאג #internalshower נצפה יותר ממאה מיליון פעמים.
"כשהצ'יה היתה באופנה בראשית שנות ה־2000 רבים ממי שמדברים עליה היום עוד לא נולדו", אומרת צ'רווני, "יש נטייה לאופנות ישנות לחזור".
בריאים, אבל לא כדאי להגזים
שאלנו תזונאים ורופאות אם שיגעון הצ'יה העכשווי אכן מוצדק בכל הנוגע לתועלת הבריאותית שלו. "זרעי צ'יה אינם אמצעי קסם לירידה במשקל או תרופה למחלות אבל הם בריאים מאוד כמקור מזון טבעי", אומרת ד"ר מלינדה רינג, מומחית לרפואה אינטגרטיבית במרכז שרותי הבריאות המסונף לבית הספר לרפואה באוניברסיטת נורתווסטרן.
"כמו בכל דבר, צריך להיזהר שלא להגזים", אומרת הגסטרואנטרולוגית ליסה גנג'הו, מרצה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו יורק. היא מזהירה מפני אכילת הזרעים כפי שהם, שכן הם עלולים לגרום לכאבי בטן: "יש להשרות אותם במים או בחלב צמחי במשך כמה שעות, עד שהם מתנפחים ויוצרים חומר ג'לטיני. אפשר גם להוסיף אותם למאפים, לערבל אותם בסמות'י שבו הם סופגים את הנוזלים או להוסיף אותם לפודינג. כשאוכלים כמות גדולה מדי של זרעי צ'יה, למשל יותר מקילו בארוחה אחת, קיימת סכנת נפיחות, עוויתות, כאבי בטן ושלשולים".
להמשך הכתבה באתר הארץ
Comentarios