אפשר לחיות טוב עם קרוהן: שיטות טבעיות להקלה על המחלה
- ד"ר אירנה אלון
- לפני 5 ימים
- זמן קריאה 3 דקות
קרוהן, פנים רבות לה: כאבי בטן עזים, ריצות לשירותים, עייפות מתישה וירידה דרמטית במשקל. אבל יש מה לעשות, וגם איך לטפל - בגוף, בנפש ובמה שביניהם (כתבה מאתר את)

השבוע מצוין יום המודעות הבינלאומי למחלת קרוהן – מחלת מעי דלקתית כרונית שמלווה את חייהן של מיליוני נשים וגברים ברחבי העולם, ולמעלה מ-10 מיליון מתמודדות ומתמודדים עם מחלות מעי דלקתיות בכלל. גם בישראל, אלפי נשים חיות לצד קרוהן ומתמודדות עם השפעותיה ביום-יום. כקלינאית והרבליסטית קלינית, אני פוגשת מטופלות שמתארות עד כמה המחלה יכולה לטלטל: התקפי כאבי בטן, ריצות תכופות לשירותים, חולשה, עייפות, ולעיתים גם ירידה דרמטית במשקל.
קרוהן היא מחלה דלקתית ואוטואימונית של מערכת העיכול, שיכולה לגרום לתסמינים קשים ומתמשכים: כאבי בטן, עוויתות, שלשולים חוזרים, בעיות בספיגת מזון, עייפות, אנמיה, ירידה בתיאבון ובמשקל. המחלה עלולה להופיע בכל חלק של מערכת העיכול – מהפה ועד פי הטבעת – באזורים מבודדים או בצורה מפושטת. המדע מגדיר את קרוהן כמחלה כרונית, כלומר כזו שאין לה מרפא, אך בהחלט יש מה לעשות כדי לנהל אותה.
הרפואה הטבעית רואה בקרוהן מחלה שכנראה תלווה את המטופלת לאורך חייה, אבל זה לא אומר שאין מה לעשות. בניהול נכון ומותאם, אפשר להאריך משמעותית את תקופות הרמיסיה (הזמן שבו אין תסמינים ודלקת), להפחית את עוצמת ההתקפים ותדירותם, ולתמוך בגוף דרך תזונה מדויקת, צמחי מרפא, תוספים ואורח חיים מותאם. היכולת "לרפא את עצמך" לא מסתכמת רק בהקלה פיזית, אלא מהווה תהליך של חזרה פנימה. הקשבה מחודשת לגוף, לאיתותים שהוא שולח, שמובילים לעיתים קרובות גם למקומות עמוקים יותר בנפש. הטיפול הטבעי לא חייב לבוא במקום הרפואה הקונבנציונלית – הוא יכול להשתלב איתה, ולפעמים אף ללוות את תהליך הגמילה מתרופות, כשהדבר מתאפשר רפואית.
תזונה ותוספים: לבנות מעי שמרגיש בבית
לתזונה יש תפקיד קריטי בניהול קרוהן. המטרה היא לצמצם מזונות שמעוררים דלקת, לדאוג לתפריט מאוזן גם כשיש פגיעה בספיגה, ולשלב מזונות שתומכים בריפוי רירית המעי, כמו מזונות מוציאלגיים (כאלה שיוצרים מרקם מרפד, כמו מרקי עצמות) ומזונות פרו-ביוטיים. ישנן גישות תזונתיות מגובות מחקר, כמו דיאטת Low-FODMAP או הדיאטה האנטי-דלקתית, שיכולות להקל על הסימפטומים. מעבר להתאמה האישית של התפריט, חשוב לשים לב למחסורים תזונתיים ולשלב תוספים שתומכים בגוף – בעיקר בזמן התלקחות. פרוביוטיקה, למשל, משמשת לאיזון המיקרוביום במעי. אם בעבר דובר על "כמה שיותר חיידקים", היום ברור שהאיכות וההתאמה חשובות מהכמות. יש פרוביוטיקות ייעודיות לקרוהן – וחשוב לבחור כאלו שמבוססות על יעילות קלינית מוכחת.
סטרס, שינה ואורח חיים: איך להוריד את הלהבות מבפנים
מערכת העיכול, ובעיקר המעי – היא אחד האיברים הכי רגישים בגוף להשפעות של סטרס. מתחים נפשיים מגבירים את הדלקת, בין השאר דרך שחרור של הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין. לכן, ניהול מתחים הוא לא מותרות, אלא חלק בלתי נפרד מהטיפול. בין אם מדובר בתרגול מיינדפולנס, נשימות, הליכות בטבע או פשוט רגעים קטנים של שמחה – כל מה שמרגיע אותך ומרחיב לך את הלב, נחשב. גם פעילות גופנית מותאמת, כזו שנעימה לך ולא שוחקת, יכולה לעשות שינוי אמיתי. ולא פחות חשוב, שינה. שינה איכותית תורמת לריפוי עמוק. שגרה רגועה לפני השינה, הפחתת מסכים, אכילה בשעות מוקדמות יותר ויותר תשומת לב לעצמך – הם צעדים פשוטים שיכולים להשפיע בגדול.
צמחי מרפא: כשהטבע נכנס לעניינים
לאורך ההיסטוריה, צמחי מרפא שימשו להקלה על דלקות במערכת העיכול, לשיקום רירית המעי ולתמיכה במערכת החיסון והעצבים. היום גם המדע מגבה את הידע המסורתי – ומזהה בצמחים מסוימים פוטנציאל אמיתי לשיפור איכות החיים של נשים עם קרוהן.
כורכומין: הרכיב הפעיל בכורכום, בעל השפעה אנטי-דלקתית חזקה. חשוב לבחור תוסף עם טכנולוגיית ספיגה יעילה – ללא פיפרין, שעלול לגרות במצבים של דלקת פעילה.
שוש קירח (ליקוריץ): צמח שמרגיע את רירית המעי, מפחית דלקת ותומך באיזון רמות הסטרס. מתאים במיוחד בתקופות של עומס רגשי ופיזי.
אלוורה: צמח שמספק שכבת הגנה לרירית ומכיל את המולקולה Acemannan – שתומכת בתהליך השיקום של רקמות המעי. גם כאן חשוב לבחור תוסף באיכות גבוהה, עם ריכוז מבוקר של החומר הפעיל.
במקרים רבים, נעשה שימוש בפורמולה, כלומר שילוב של כמה צמחים שמחזקים זה את זה. את ההרכבה וההתאמה האישית יש להשאיר להרבליסטית קלינית מוסמכת, שמכירה את מורכבות המחלה, את שיקולי המינון ואת האינטראקציות האפשריות עם תרופות.
קרוהן היא מחלה מאתגרת, אבל עם הכלים הנכונים, אפשר בהחלט לחיות לצידה באיכות חיים טובה, ואפילו טובה מאוד. תזונה מותאמת, תוספים מדויקים, הפחתת סטרס, שימוש מושכל בצמחי מרפא ושמירה על איזון – כל אלה הם חלק ממערכת תמיכה רחבה שיכולה לאפשר חיים של יציבות, הקלה וחיבור מחודש לגוף. בשבוע המודעות לקרוהן חשוב לזכור: יש גם דרכים נוספות, טבעיות ומבוססות, שיכולות לשפר את איכות החיים ולהפוך את הדרך עם המחלה להרבה יותר רגועה, מחוברת ובריאה. המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. לפני התחלת טיפול טבעי או שינוי תזונתי משמעותי, יש להתייעץ עם רופאה או מטפלת מוסמכת.
הכותבת היא רוני כהן שרייבר, נטורופתית N.D והרבליסטית קלינית Cl.H בברא צמחים.
Comments