חולי צליאק יכולים להתנשק עם מי שאכלו גלוטן?
- ד"ר אירנה אלון
- 7 במאי
- זמן קריאה 3 דקות
מחקר חדש מאוניברסיטאות קולומביה וסטנפורד שבארה"ב בדק מה עובר בנשיקה בין חולה צליאק לבן או בת זוג שאכלו מזון עם גלוטן – והתשובה מפתיעה. אז האם אפשר סוף-סוף לנשק בלי לחשוש? ד"ר נדב אילני, מומחה גסטרו בכללית: "המחקר הזה עשוי להקל על חולי צליאק שחוששים מחשיפה לגלוטן דרך נשיקות" (כתבה מאתר YNET)

האם מותר לחולי צליאק להתנשק עם מישהו שאכל גלוטן? לפי מחקר חדש, התשובה חיובית – ובמקרים רבים, אפילו מבלי לנקוט אמצעי זהירות מיוחדים. צוות חוקרים מאוניברסיטאות קולומביה וסטנפורד מצא שבמרבית המקרים, רמות הגלוטן שמועברות בנשיקה עם לשון – גם לאחר אכילת קרקרים עתירי גלוטן – נמוכות משמעותית מהרמה שמעוררת תגובה בקרב חולים.
המחקר, שטרם פורסם בכתב עת מדעי אך הוצג השבוע בכנס Digestive Disease Week 2025 בסן דייגו, נועד לענות על שאלה שמטרידה רבים מהמאובחנים בצליאק – מחלה אוטואימונית שבמסגרתה הגוף מגיב לחשיפה לגלוטן, חלבון המצוי בלחם, פסטה, רוטב סויה ומזונות מעובדים נוספים.
"אני נשאלת על כך כל הזמן", אמרה ד"ר נילסן פרננדז-בקר, מנהלת תוכנית הצליאק באוניברסיטת סטנפורד. "עד כה לא הייתה אף עבודה מדעית שהתייחסה לזה ישירות. כולנו הסתמכנו על שיקול דעת אישי".
לדבריה הצטרפה גם ד"ר אן לי מאוניברסיטת קולומביה, שהובילה את המחקר: "רבים דיווחו לנו שהם מבקשים מבן הזוג לצחצח שיניים או להשתמש במי פה לפני הנשיקה. זה יוצר חרדה סביב דייטים ופוגע באיכות החיים – רצינו לבדוק את זה מדעית".
ד"ר נדב אילני, מומחה לגסטרואנטרולוגיה בכללית מחוז ירושלים, אומר כי "המחקר הזה עשוי להקל על חולי צליאק שחוששים מחשיפה לגלוטן דרך נשיקות. נכון להיום, אין תרופות זמינות בישראל שמאפשרות לחולי צליאק לצרוך גלוטן בבטחה – אך ייתכן שבעתיד יתפתחו טיפולים שיאפשרו זאת".
כך נערך הניסוי
המחקר כלל 10 זוגות – בכל זוג רק אחד מבני הזוג אובחן עם צליאק. בן הזוג הבריא התבקש לאכול 10 קרקרים המכילים גלוטן. בתרחיש אחד, בני הזוג חיכו חמש דקות לפני שהתנשקו נשיקה צרפתית בת דקה. בתרחיש שני – השתייה הקדימה את הנשיקה: בן הזוג שתה חצי כוס מים מיד לאחר האכילה ולפני הנשיקה.
לאחר כל נשיקה נבדק הרוק של בן הזוג החולה, ונלקחו גם דגימות שתן לאיתור גלוטן. התוצאה: בשני מקרים בלבד נמצאה רמת גלוטן שעולה על 20 חלקים למיליון – הסף המוגדר כ"נטול גלוטן" במזון. אחת הדגימות כללה רמה גבוהה יחסית (154ppm), וגם נמצאה בדיקת שתן חיובית – אך ללא תסמינים. חשוב לציין: בשני המקרים החריגים לא הייתה שתיית מים לפני הנשיקה. בכל המקרים שבהם שתה בן הזוג מים לפני – לא נמצאה כל חריגה.
"חשוב להבין שהחוקרים הלכו כאן לקצה – הם ביקשו מהמשתתפים הבריאים לאכול עשרה קרקרים עתירי גלוטן, ואז להתנשק נשיקה צרפתית שנמשכה לפחות דקה עם בן או בת הזוג החולה בצליאק", אומר ד"ר אילני. "זה לא ממש מדמה סיטואציה יומיומית – לרוב, אנשים לא אוכלים כמות כזו של גלוטן בכל ארוחה. לכן, אם גם בתנאי קיצון כאלה נמצאה חשיפה מזערית בלבד, סביר להניח שבמצבים רגילים הסיכון נמוך עוד יותר. החשיפה לגלוטן הייתה מינימלית".
עם זאת, לדבריו, חשוב לזכור שלצד התובנות המרגיעות – למחקר יש גם מגבלות שראוי להתייחס אליהן: "מדובר במדגם קטן יחסית של עשרה זוגות בלבד", הוא מסביר. "ייתכן שאם היו נבדקים מאות או אלפי חולים, היינו מגלים שיש אנשים שרגישים אפילו לכמויות קטנות יותר של גלוטן. בנוסף, חשוב לזכור שלפעמים התגובה לגלוטן אינה מיידית – יש מקרים שבהם ההשפעה מופיעה רק שעות רבות לאחר החשיפה. במחקר הזה נבדק הרוק מיד לאחר הנשיקה, ולכן ייתכן שחלק מהתגובות האפשריות כלל לא באו לידי ביטוי".
הרגישות משתנה מאדם לאדם
ד"ר אילני מסביר שצליאק היא מחלה שניתנת לטיפול מלא באמצעות הימנעות מוחלטת מגלוטן – חלבון המצוי בדגנים כמו חיטה, שעורה ושיפון. "שיבולת שועל, אגב, מכילה סוג שונה של גלוטן, שלרוב אינו מעורר תגובה בקרב מרבית החולים. המחלה פוגעת בכ-1% מהאוכלוסייה, וגורמת לתגובה דלקתית במעי הדק – דומה באופייה לאלרגיה – שעלולה להוביל לשלשולים, נפיחות, הפרעות בספיגה, ובמקרים נדירים גם לסיכון מוגבר לסרטן של המעי הדק".
לדבריו, כאשר נמנעים מגלוטן לחלוטין – אין מחלה. האדם נחשב בריא, אך נדרש להקפיד על אורח חיים מוקפד ומגביל. עד כמה צריך להיזהר? "מהניסיון שלי, קיימת שונות רבה בין חולים", אומר ד"ר אילני. "ישנם חולי צליאק שרגישים מאוד גם לחשיפה מזערית – ומפתחים תסמינים או דלקת – ולעומתם יש חולים שמספרים בגלוי שהם אוכלים מדי פעם רוגלך או לחמנייה ואינם סובלים מתסמינים, והבדיקות שלהם תקינות לחלוטין".
Comments