פריצת דרך: זריקת ההרזיה וויגובי יעילה בטיפול בכבד שומני
- ד"ר אירנה אלון
- 3 במאי
- זמן קריאה 5 דקות
מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי החשוב New England Journal of Medicine מראה כי זריקות סמגלוטייד, המוכרות לציבור הרחב בשמות וויגובי ואוזמפיק, יעילות בטיפול במחלת כבד שומני חמורה עם הצטלקויות (MASH). התרופה, המשמשת גם לטיפול בסוכרת סוג 2 ובהשמנת יתר, הובילה להפחתה משמעותית בשומן ובדלקת בכבד. המחקר עשוי להוביל לטיפול חדש ויעיל למחלה (כתבה מאתר YNET)

זריקת ההרזיה וויגובי (Wegovy) הצליחה לטפל בצורה החמורה של מחלת כבד שומני בכשני שלישים מהמטופלים בניסוי קליני משמעותי. כך עולה ממחקר שפורסם בימים האחרונים בכתב העת הרפואי החשוב New England Journal of Medicine.
מחלת כבד שומני מטבולית (MASLD - קיצור של Metabolic Dysfunction-associated Steatotic Liver Disease) — שנקראה בעבר מחלת כבד שומני שאינה על רקע צריכת אלכוהול — משפיעה על כשליש מהמבוגרים בארה"ב. כ-5% עד 7% סובלים מצורה מתקדמת יותר של המחלה, הנקראת דלקת כבד שומנית מטבולית (MASH). בניגוד למחלת כבד הקשורה לאלכוהול שנגרמת משתייה, MASH היא תוצאה של אגירת יתר של שומן בכבד. המחלה מתאפיינת בכבד שומני עם דלקת ודרגות משתנות של פיברוזיס, כלומר צלקות בכבד, מצב שעלול להידרדר עד כדי שחמת הכבד ולהוביל לפגיעה אנושה ובלתי ניתנת לתיקון בכבד.
באנשים עם MASH, עודף השומן מתחיל לגרום לדלקת, שעם הזמן מובילה להצטלקות (פיברוזיס). ללא טיפול, המחלה עלולה להתפתח כאמור לשחמת הכבד (Cirrhosis), אי-ספיקת כבד ואף סרטן כבד. הגורם החשוב ביותר ברוב המקרים של MASLD ו-MASH הוא קיום מצב של תנגודת יתר לאינסולין (Insulin resistance). לכן, בחולים עם סוכרת מסוג 2 קיים סיכון מוגבר להתקדמות המחלה בכבד. מחלת כבד שומני מטבולית נפוצה גם באנשים עם השמנת יתר.
ד"ר ליאור נוימן, מומחה ברפואת המשפחה ורופא השמנה וסוכרת, מציין כי "כבד שומני הוא אחד הסיבוכים המטבוליים השכיחים ביותר הנגרמים כתוצאה מעודף משקל או השמנת יתר. בדומה לסיבוכים נפוצים אחרים כמו טרום-סוכרת, סוכרת סוג 2 או יתר לחץ דם, זוהי מחלה 'שקטה', שבשלביה ההתחלתיים ואף המתקדמים יותר, אין למטופל הסובל ממנה תסמינים כלשהם. האבחנה הראשונית נעשית בדרך כלל באמצעות בדיקת אולטרסאונד בטן פשוטה, שאליה מופנה המטופל עקב חריגה קלה באחד או יותר מאנזימי הכבד ההפטוסלולריים (ALT ו/או AST) הנבדקים בבדיקת דם שגרתית".
לפי המכונים הלאומיים לבריאות (NIH) בארה"ב, כ-75% מהאנשים עם עודף משקל וכ-90% מהאנשים עם השמנת יתר סובלים מהמחלה. מומחים מעריכים שכ-17 מיליון אמריקנים (אחד מכל חמישה מבוגרים עם כבד שומני) סובלים מ-MASH. לפי ההערכות, כמיליארד אנשים ברחבי העולם לוקים ב-MASLD. השכיחות של MASLD בארצות הברית נמצאת בעלייה חדה. כמו כן, הצפי הוא שבארצות הברית תירשם עד 2030 עלייה של 56 אחוזים בשכיחות המחלה החמורה יותר - MASH.
האבחון של כבד שומני חשוב במיוחד, כפי שמסביר ד"ר נוימן, "שכן הדלקת הנגרמת בתאי הכבד (הפטיטיס) כתוצאה מהסננת השומן (סטיאטוזיס), עלולה לגרום להצטלקויות ברקמת הכבד (פיברוזיס). הצטלקויות משמעותיות עלולות לגרום בהמשך הדרך לשחמת הכבד, על כל סיבוכיה. בעבר היה נהוג לחשוב כי ההצטלקויות ברקמת הכבד הן בלתי הפיכות, אך כיום ידוע כי ירידה במשקל עלולה לא רק לשפר את הסטיאטוזיס, אלא גם את הפיברוזיס, ובכך לגרום למעשה לריפוי חלקי או מלא של המחלה. האבחון והכימות של הסטיאוטזיס והפיברוזיס מתבצע בבדיקת דימות פשוטה בשם פיברוסקאן. למרבה הצער, בדיקה זו עדיין אינה זמינה בארץ בקופות החולים, והיא מתבצעת רק במרפאות הכבד בבתי החולים או באופן פרטי".
המחקר והתוצאות הדרמטיות
פרופ' פיליפ ניוסום מקינגס קולג' בלונדון וד"ר ארון סניאל מאוניברסיטת וירג'יניה קומונוולת' הובילו ניסוי גדול שכלל 1,195 חולי MASH ב-253 אתרים קליניים ב-37 מדינות. בממוצע, המשתתפים היו בני 56 עם מדד מסת גוף (BMI) של 34.6, וכמחציתם סבלו מסוכרת מסוג 2.
הרופאים רשמו לכל משתתף זריקה שבועית של סמגלוטייד (החומר הפעיל בזריקות וויגובי ואוזמפיק) או פלצבו (תרופת דמה) למשך ארבע שנים וחצי. המינון – שעלה בהדרגה במהלך ארבעת החודשים הראשונים עד 2.4 מיליגרם – תואם לזה שבו משתמשים בוויגובי ונבחר על סמך תוצאות ניסויים קודמים. למטופלים הוצע גם ייעוץ לאורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית.
הניסוי, שמומן על ידי חברת התרופות נובו נורדיסק, כלל 800 מטופלים שסובלים מ-MASH מ-37 מדינות. לאחר 72 שבועות, החוקרים ניתחו את תוצאות הביופסיה של המטופלים, כולל 266 שקיבלו זריקות פלצבו. הם מצאו ש-62.9% מהנוטלים סמגלוטייד הראו הפחתה משמעותית בשומן ובדלקת בכבד, לעומת 34.3% בקבוצת הביקורת שקיבלו פלצבו. הפיברוזיס (הצטלקות) השתפר ב-36.8% מקבוצת הטיפול אך רק ב-22.4% מקבוצת הפלצבו. כשליש מכל המטופלים, ו-16.1% ממטופלי הפלצבו, נהנו משני היתרונות הללו.
לפני תחילת הניסוי, למשתתפים היו גם רמות בינוניות עד גבוהות של רקמת צלקת בכבד, הידועה כפיברוזיס בדרגה 2 או 3. פרופ' ניוסום אמר כי המחקר "מרגש עבור המטופלים".
החומר הפעיל סמגלוטייד מסייע בירידה במשקל ובוויסות רמות הסוכר בדם על ידי חיקוי הורמון טבעי, GLP-1, אשר מדכא את התיאבון ומעורר שחרור אינסולין. אובדן משקל לבדו עשוי לתרום לשיפור במצב הכבד, שכן אנשים בקבוצת הניסוי איבדו בממוצע 10.5% ממשקל גופם, לעומת רק 2% ממשקל הגוף עבור אלה שנטלו תרופת דמה. אך ייתכן שהטיפול עצמו גם פועל ישירות על תהליך התפתחות המחלה. נדרש מחקר נוסף להבנה מלאה של המנגנונים הללו.
"שום דבר לא הוכח עדיין, אבל ייתכן מאוד שחלק מההשפעה של תרופות דמויות GLP-1 היא שהן פועלות על תאי חיסון כדי למתן דלקת", אומר פרופ' ניוסום.
רובם המכריע של המשתתפים בניסוי הצליחו להתמיד בטיפול. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר היו במערכת העיכול, וכללו בחילה, שלשול, עצירות והקאות. רק 2.6% מהמשתתפים שקיבלו סמגלוטייד נשרו מהטיפול עקב תופעות לוואי ו-3.3% בקבוצת הפלצבו.
"בשורה עבור מיליונים"
מומחים מעלים שאלות לגבי יעילות התרופה לאורך זמן ארוך יותר מ-72 שבועות. כמו כן נשאלת השאלה אם המטופלים יצטרכו להמשיך לקחת את התרופה לצמיתות או להסתכן בחזרת המחלה. "זו ירידה משמעותית במשקל, אבל האם זו גם ירידה במשקל שמחזיקה מעמד?" תהתה ד"ר סוביה לאיק, רופאת כבד ומנהלת המרפאה הרב-תחומית במרכז הרפואי קליבלנד קליניק. "זה החלק שאנשים לעתים קרובות שוכחים לגבי ניהול השמנת יתר - אלו שני קרבות".
ד"ר ג'פרי לזרוס מבית הספר לבריאות הציבור ומדיניות הבריאות של אוניברסיטת העיר ניו יורק (CUNY), אמר כי "אלו חדשות פורצות דרך", במיוחד בשילוב עם אישור ה-FDA משנה שעברה לתרופה רזדיפרה (Resmetirom) שניתנת לחולי כבד שומני ולמי שסובלים מפיברוזיס של הכבד. "לא היה לנו טיפול למחלה זו מלבד התערבויות לא-תרופתיות, כמו תזונה ופעילות גופנית. ועכשיו, עם שתי התרופות האלה, סוף-סוף יש משהו נוסף שאנחנו יכולים לעשות". עם זאת, הוא מדגיש שהתרופות לעולם לא צריכות להחליף שינויים באורח החיים, אלא להשלים אותם. נציין כי התרופה רזדיפרה עדיין לא זמינה בישראל.
ד"ר סוזן ספראט, אנדוקרינולוגית ומנהלת רפואית בכירה מ-Duke University Health System בצפון קרוליינה, שלא הייתה מעורבת במחקר, הביעה התרשמות והדגישה שברגע שמתפתח פיברוזיס אצל מטופלים, קשה מאוד ללטפל בדלקת. "זו בשורה טובה במיוחד שסמגלוטייד לא רק הפחית דלקת אלא גם גרם לנסיגה בפיברוזיס", אמרה ספראט.
ד"ר ליאור נוימן מציין כי תוצאות המחקר מחזקות את מה שרק יכולנו עד כה לשער בסבירות גבוהה - כי ירידה משמעותית במשקל (של לפחות 5%) עשויה לתרום לנסיגה של מחלת הכבד השומני: "תוצאות אלו הן בשורה של ממש עבור מיליוני מטופלים בעולם, ואין להמעיט בחשיבותן".
חברת נובו נורדיסק, יצרנית התרופות מבוססות הסמגלוטייד, הודיעה כי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) עשוי להחליט אם לאשר את וויגובי ל-MASH כבר בסוף השנה. ה-FDA העניק לתרופה סיווג של סקירה מועדפת, מה שאומר שיסקור את הבקשה בתוך שישה חודשים במקום חלון הזמן הסטנדרטי של תשעה חודשים.
תוצאות הניסוי הללו מתווספות לרשימה המתארכת של מחלות ומצבים רפואיים שתרופות GLP-1 יכולות לטפל בהם מעבר לסוכרת והפחתת משקל. בשנה שעברה, ה-FDA אישר את וויגובי להפחתת סיכון למחלות לב בקרב אנשים עם השמנת יתר. כמו כן, בדצמבר אושרה התרופה זפבאונד (Zepbound) המוכרת כמונג'רו מתוצרת אלי לילי לדום נשימה בשינה. אוזמפיק אושרה לפני כמה חודשים לטיפול במחלת כליות כרונית בחולי סוכרת מסוג 2. חוקרים בודקים אם זריקות ההרזיה הללו יעילות גם נגד אלצהיימר ונגד התמכרות לאלכוהול.
Opmerkingen