מקטניות ועד מוצרי חלב: המזונות שמעודדים מעי רגיז
- ד"ר אירנה אלון
- 19 באפר׳ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
גזים, נפיחות וכאבי בטן הם סימפטומים שעשויים לרמז על תסמונת המעי הרגיז - תופעה שכיחה ומטרידה המשפיעה על איכות החיים. החדשות הטובות: במקרים רבים, אפשר לשפר את התחושות על ידי הפחתה בצריכת מזונות מסוימים. אם אתם סובלים מהתופעה – שימו לב לרשימה הבאה (כתבה מאתר MAKO)

כאב בטן כרוני, אי נוחות בבטן או גזים: רבים מאתנו סובלים מסימפטומים אלה, שלעתים רבות מעידים על תופעה המכונה 'מעי רגיז'. מדובר בהפרעה תפקודית במערכת העיכול, המשפיעה בין היתר על תדירות ועל מרקם היציאות ועל התחושות בבטן. בדרך כלל לאחר יציאה קיימת הקלה בסימפטומים.
הסיבות לרגישות במעי יכולות להיות אי סבילות למזונות כגון לקטוז שהוא סוכר החלב, גלוטן - חלבון החיטה, ממתיקים דוגמת סורביטול, סיבים תזונתיים ועוד. סיבות נוספות יכולות להיות חוסר פעילות גופנית, סיבות הורמונליות ואפילו השמנה. לעומת מחלות מעי דלקתיות דוגמת מחלת קרוהן או קוליטיס, מעי רגיז אינו מוגדר כמחלה. עם זאת, הוא בהחלט גורם לאי נוחות גדולה ולפגיעה באיכות החיים.
המזונות שיעזרו להקל על תופעת המעי הרגיז
שינוי התפריט תוך הימנעות מהמזונות העיקריים הגורמים לסימפטומים הוא הצעד העיקרי הראשון להתמודדות עם התופעה. חשוב לוודא עם דיאטנית שהמגבלה לא תגרום לחסרים תזונתיים. כמו כן, אם אתם סובלים מכאבי בטן כרוניים או מנפיחות שאינה חולפת, כדאי לגשת להתייעצות עם רופא, על מנת לשלול סיבות אחרות שיכולות לגרום להם שאינן קשורות לתופעת המעי הרגיז.
באופן מפתיע, כפי שתראו, ברשימת המזונות מהם מומלץ להימנע, קיימים גם מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה, ובאופן אבסורדי - חלקם אף חיוניים לשם עיכול תקין.
קטניות: צמצום הכמות הנצרכת עשוי להועיל
קטניות כמו שעועית לבנה, גרגרי חומוס, אפונה, עדשים וסויה מועדות לעודד היווצרות גזים. הקטניות מכילות רכיבים שיכולים להוביל לקשיי עיכול בקרב אנשים הרגישים לכך, בעיקר אם אינן עוברות תהליך השריה ובישול כראוי.
יש לשים לב כי לעיתים מה שיקבע אם תהיה אי נוחות הוא הכמות הנצרכת. כלומר, לעתים כל מה שצריך לעשות זה להפחית בכמות כדי להשיג הקלה בתחושות הבטן. מומלץ להשרות את הקטניות למשך 24-12 שעות לפני בישולן (מומלץ להחליף את המים לפחות פעם אחת בטווח שעות אלו). כמו כן, מומלץ להנביט את הקטניות על מנת להפחית את כמות החומרים הגורמים לתגובה דלקתית.
אגב, במקרים מסוימים, פעולות אלה לא יועילו לשיפור התחושה, ואז ההמלצה תהיה להימנע לחלוטין מצריכת הקטניות.
חיטה: עלולה לגרום לרגישות אצל אנשים מסוימים
חיטה ומזונות המכילים גלוטן הם גורמים מוכרים המשפיעים על דלקתיות במערכת העיכול ועל תסמונת המעי הרגיז, מאחר שחיטה מעלה את חדירות המעי - כלומר, מפחיתה את היכולת של המעי לסנן רעלנים וגורמים לא רצויים מהמזון או חיידקים לחדור לתוכו. מצב זה מוביל לתגובה של המערכת החיסונית, ומשם להתפתחות תגובה דלקתית אצל אנשים הרגישים לגלוטן. רגישות מהסוג הזה מתבטאת בגזים, בנפיחות, בהפרעות בעיכול ובפגיעה בתנועתיות של המעי. בקרב אנשים בעלי רגישות גבוהה יותר יתכנו אף שלשולים וכאבי בטן קשים. חשוב לציין כי רגישות זו היא אינה צליאק. בקרב אנשים עם אבחנה של צליאק תהיה בנוסף לתסמינים שהוזכרו מעלה, תת ספיגה משמעותית של מזונות נוספים, ותיתכן אנמיה ואף עיכוב גדילה אצל ילדים ובני נוער. הימנעות מלאה ממחיטה או מגלוטן מומלצת רק לחולי צליאק או למי שמפתח תופעות במערכת העיכול, הפוגעות באופן משמעותי באיכות חייו.
מוצרי חלב: יש כאלה שפחות גורמים לתסמינים
מוצרי חלב מכילים לקטוז (סוכר החלב) בכמויות שונות. עם העלייה בגיל, פוחתת כמות הלקטאז (אנזים שתפקידו לפרק את כמות הלקטוז), מה שעלול להוביל לתסמינים של מעי רגיז כאשר צורכים מוצרי חלב. חשוב לדעת שישנם מוצרי חלב דלי לקטוז כגון: קוטג', גבינות קשות ויוגורט, שצריכתם אינה גורמת לתסמינים בקרב אנשים עם אי סבילות ללקטוז. ובדומה לקטניות, גם במקרה הזה הפחתה בצריכת מוצרי חלב עשויה לסייע.
Comentários